blogspot

Hire Me Direct

joi, 12 mai 2016

Pe vesmintebisericesti.ro gasim lucruri de calitate

In timpul slujirii, preotii poarta cinci vesminte: stiharul, manecutele, epitrahilul, braul si felonul.
Epitrahilul este, de fapt, orarul diaconesc, trecut peste grumaz si atarnand in jos, cu ambele laturi apropiate. Epitrahilul se confectionează din acelasi material ca si felonul preotesc sau ca sacosul arhieresc, fiind ornat cu mai multe cruci brodate sau cusute cu galon. Este vesmantul cel mai mult folosit de catre preot, acest vesmant fiind prezent la toate slujbele religioase.
Braul este o piesa vestimentara de stofa cu care preotul si arhiereul  se incing peste stihar, in jurul mijlocului, spre a nu-i incomoda la lucrarea celor sfinte.
Felonul este vesmantul de deasupra al preotilor. Culoarea sa, initial alba, a fost, in timp, completata de nuante de rosu – folosite cu precadere in timpul postului mare, sau negru – in saptamana Sfintelor Patimi sau la slujbele funebre. Pe spatele felonului se brodeaza sau se aplica o cruce inflorata sau o iconita in forma de medalion, reprezentand chipuri sfinte.   
Stiharul si manecutele folosite de preoti sunt aceleasi ca si cele folosite de diaconi.

Unde gasim vesminte bisericesti?

Toate acestea le gasim la vesmintebisericesti.ro, Crilovic SRL, o societate care exista pe piata romaneasca inca din anul 1982. Crilovic ofera produse de calitate superioara pentru biserica, furnizand vesminte bisericesti si produse pentru biserica.

Ce produse gasim aici?

- vesminte brodate
- vesminte tesute
- vesminte arhieresti
- vesminte Invierea Domnului
- epitrahile
- bedernite
- acoperaminte pentru biserica
- epitaf
- prapuri - steaguri
- diverse, in care intalnim perna brodata pe catifea cu vulturul bicefal, la dim de 70/50 cm, foarte potrivita pentru rugaciune sau la sfintirea bisericii; ornament pentru dicher si tricher personalizat cu blazonul Episcopiei Husilor; set de acoperaminte pentru sfintirea vaselor, brodate pe catifea visinie, avand posibilitatea de a alege orice culoare; ornament pentru dicher si tricher personalizat cu blazonul Arhiepiscopiei Dunarii de jos, Galati; acoperaminte pentru sfintit vase, brodate cu cei 4 evangheli pe potir, serafimi pe disc, iar pe aer putand fi brodata orice icoana de sfinti sau praznic imparatesc.
Reguli stricte stau la baza modului in care se invesmanteaza un preot atunci cand slujeste, dar si in restul timpului. In selectarea vesmintelor vorbim despre principii ca decenta si sobrietate, dar vestimentatia bisericeasca inseamna mult mai mult de atat si are o intreaga istorie. Exista vesminte pe care doar unii dintre preoti isi castiga dreptul sa le poarte si haine clericale purtate doar in anumite momente ale anului bisericesc.
Vesmintele liturgice sunt obiecte de cult, acestea fiind purtate, pastrate si curatate cu multa evlavie si grija. Biserica Ortodoxa prescrie liturghisitorilor vesminte speciale in timpul savarsirii sfintelor slujbe, iar mai ales la Sfanta Liturghie, cand fiecare cleric imbraca toate vesmintele treptei sale.
De-a lungul secolelor, Biserica a stabilit tipul special al vesmintelor sale liturgice. Astfel, daca mai intai vesmintele folosite la sfintele slujbe au inceput sa se deosebeasca de celelalte prin calitatea si culoarea lor specifica, mai apoi, ele au fost imbodobite si prin imprimarea pe ele a semnului Sfintei Cruci, precum si a altor broderii, urmand ca acestea sa fie sfintite.
Fiind mai intai lucrate potrivit canoanelor bisericesti, iar mai apoi sfintite, vesmintele liturgice ajung sa fie sustrase vietii profane. Vesmintele liturgice, atat cele arhieresti, preotesti si diaconesti, precum si celelalte vesminte care impodobesc Sfanta Masa si Sfantul Altar, se sfintesc abia dupa rostirea rugaciunilor speciale, aflate in Molitfelnic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu